Reklama
 
Blog | r-sebek

Doktore, opít se do „němoty“ a jít do služby je normální – že ?

Neuplynuly ani dva týdny a skandály v našem zdravotnictví přibývají. Nejenže náš rádoby dokonalý zdravotní systém, promiňte, chtěl jsem říci "dokonalý svět", je zmožen nespočtem lékařských pochybení a zanedbání péče, řadou nedbalostních újem na zdraví nemocných, ale stal se tak i terčem ukázky totální nezodpovědnosti. Jak psaly některé elektronické deníky, byl v noci z pátku na sobotu přistižen primář dětského oddělení, jak opilý ordinuje. Dokonce měl tento lékař sloužit v tomto podroušeném stavu svoji noční službu !    

Údajně byl podle deníku Novinky.cz natolik zmožen alkoholem, že musela zakročit i ředitelka tamní nemocnice, která byla tím, kdo službu za tohoto lékaře převzal a dokončil. Jak napsal deník Novinky ve svém článku: "Celou záležitost oznámil otec nemocného dítěte, které potřebovalo ošetřit. Do ordinace přišel kolem 22. hodiny. Když viděl, v jakém stavu je lékař, nechtěl, aby jeho dítě vyšetřil. Zavolal na recepci nemocnice a policii, řekl domažlický policejní ředitel Miloslav Hora. Podle něho policisté naměřili v dechu lékaře 2,18 promile alkoholu."

Celou kauzu policisté uzavřeli, že prý se vlastně nejedná o trestný čin, a tak pan primář "hold" nebude trestán, jak je tomu již v českých zemí "zvykem". Ale podíváme-li se na celý prohřešek tohoto lékaře z pohledu trestně-právního podrobněji zjistíme, že by trestán ale mohl být, a ba dokonce měl být. Překročil totiž podle mého osobního názoru trestní zákon (zákon č. 140/1961 Sbírky). V jednom z jeho odstavců, u paragrafu 201, v odstavci 1 se praví – cituji doslova: "Kdo, byť i z nedbalosti, vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti."

Podle mého názoru docela tento konkrétní případ jasně takříkajíc "sedí" na tenhle paragraf, nebo snad nikoliv ? Já bych řekl že ano. Ale stěžejní otázkou však zůstává, proč policie tento konkrétní případ nevyhodnotila jako trestný čin, když zákon mluví jasně, a dokonce tento zákon obsahuje i paragraf na tento konkétní skutek, v němž by mohlo být výrazným způsobem ohroženo dokonce zdraví lidí ! Nebo myslíte, že s ´prominutím´ opilý človek je schopen řádně a pečlivě zhodnotit stav nemocného dítěte, či jej řádně ošetřit ? Představme si v mysli, že by tomuto lékaři bylo přivezeno na ambulanci dítě v těžkém stavu a on jej měl vyšetřit a následně mu poskytnout odbornou péči. Jak by tato péče vypadala v praxi, a nebylo by dokonce ohroženo zdraví dítěte vlivem jeho neschopnosti (neboť byl pod vlivem návykové látky) ? Bezesporu ano, to se mnou budete jistě souhlasit.

Reklama

Odpovědí je mnoho, nicméně by to byly pouhé spekulace, ale přiznejme že reálné ! Ale přiznejme si také, není těch případů pochybení, zanedbání péče, skandálů či újem na zdraví z rukou zdravotníků a konkrétně lékařů v poslední době mnoho, ba dokonce až příliš ? A kolik lékařů bylo skutečně za posledních 10 let odsouzeno k trestům odnětí svobody v praxi ? Osobně si nepamatuji takový případ, za to si však velice dobře pamatuji, že většina trestních stíhání (za pochybení či nedbalost při výkonu práce, za újmu na zdraví a pod.) proti lékařům byla vždy "tak nějak" pozastavena. Ptám se, ale proč ?

Nuže, jak tak přemýšlím, napadne mne snad jediná, pro mne možná odpověď, vysvětlující tento "tradiční" jev. A tou odpovědí je: "lékaři jsou asi tak nějak V.I.P, oproti běžnému člověku", nebo jak jinak si to rozumně vysvětlit ?

 

více o opilém lékaři na serveru Novinky.cz  zde